Zrychlený přesun - 70 let tramvaje v Bystrci

18.05.2018 15:35

23. května 1948, tedy před sedmdesáti lety, přijela do Bystrce první tramvaj. Takové výročí nejde jen tak minout.


Proto spolek Staré Bystrc pořádá akci nazvanou Zrychlený přesun. Půjde o to, překonat vzdálenost z bývalé smyčky tramvaje v Komíně do Bystrce pěšky - co nejrychleji. Kdo to zvládne, bude běžet, kdo ne, půjde tak rychle, co mu dech dovolí. Zakázáno je vše, co má kola.
Prostě si zkusíme pospíšit k domovu z poslední zastávky, kam nás mohla před květnem 1948 dovézt nejblíže tramvaj.
A to není všechno. Dopravní podnik města Brna laskavě vyslyšel náš odvážný návrh a při té příležitosti vypraví do Bystrce historickou tramvaj. Tou se budou moct někteří účastníci po skončení Zrychleného přesunu svézt. Typ tramvaje bude upřesněn začátkem týdne.

Jak by to celé mělo vypadat?
V 18 hodin ve středu 23. května 2018 přijďte na sraz poblíž zastávky Branka v Komíně - tam byla dříve konečná tramvaje. Startovní komisař účastníkům rozdá startovní čísla a sdělí cíl závodu - pro vybavené patřičnou technikou sdělí GPS souřadnice, pro ostatní ukáže cíl na fotografii.
Vzápětí závod odstartuje.
Trať měří zhruba 2,5 km.
Prvních deset jednotlivců a nejméně prvních deset členů rodin s dítětem do 155ti cm výšky v cíli obdrží právo svézt se v historické tramvaji.
Poté se přesuneme (už i za pomoci libovolných vozidel) na konečnou Rakovecká.
Zhruba v 18:50 hodin tam přijede historická tramvaj Dopravního podniku města Brna.
Zde budou první tři závodníci odměněni drobnými cenami.
Tramvaj na konečné vyzdobíme kresbami na téma První tramvaj v Bystrci a zruba v 19:20 odjede s pasažéry směrem do Pisárek. Zastávky si zvolí cestující sami.
Návrat do Bystrce bude už na vlastní pěst.

Za Staré Bystrc, z.s.
Josef Strubl
 

—————

Zpět